Curs de drept financiar. Ed. 2 | Ioana Maria Costea

CURS de dr. fiscal_ed.2_CosteaEditorul:Juristi sau nu, cei mai multi dintre noi suntem aproape zilnic parte in raporturi juridice de drept fiscal. De aceea, este foarte important sa intelegem cat mai bine regimul aplicabil impozitelor, taxelor si contributiilor pe care noi, cetatenii, le platim statului prin bunurile pe care le achizitionam sau le consumam, pentru serviciile publice pe care ni le ofera, respectiv, pe proprietatile sau veniturile noastre.

E adevarat, pentru majoritatea oamenilor, lectura Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala nu a fost niciodata o lectura placuta. Dupa studierea acestei carti, va fi, insa, o lectura mult mai usoara. Cursul acesta reprezinta o introducere in Dreptul financiar si fiscal, in care notiuni fundamentale si elemente cheie pentru intelegerea regulilor si a mecanismelor fiscalitatii sunt prezentate intr-o maniera limpede, accesibila chiar si cititorilor fara studii de specialitate.

Prima parte este dedicata institutiilor de baza ale dreptului financiar public – raportul de drept financiar, autoritatile competente, sistemul bugetar, procedurile de elaborare, aprobare si executie a bugetelor publice. Dar, partile cu adevarat interesante ale acestei carti sunt cele care trateaza obligatiile fiscale ale persoanelor fizice si juridice, procedurile de stabilire, evidentiere si stingere a obligatiilor fiscale, precum si modalitatile de contestare a actelor emise de organele fiscale.

Veti vedea cum mecanisme si concepte dificile, aparent inaccesibile, pot fi explicate clar si succint, prin coroborarea si interpretarea sistematizata a dispozitiilor legale incidente si prin numeroase exemple practice extrase din spete reale, solutionate recent de instantele nationale si europene.”