Despre drept ca fenomen complex al vieții sociale | Mihail Albici

Copyright by UJMAG.roEditorul: ”Lucrarea „Despre drept ca fenomen complex al vietii sociale” se remarca prin continutul bogat de idei referitor la drept ca fenomen complex al vietii sociale si se impune ca o lectura accesibila cititorului prin stilul clar si concis al autorului ei.

„De ce dreptul” este intrebarea pe care autorul o ridica inca din Introducere, pentru ca tot el sa raspunda: „Pentru ca intr-o societate moderna si democratica oamenii trebuie sa dobandeasca deprinderi menite a le permite cunoasterea si interpretarea textelor juridice.” In acest sens, in economia cartii este relevanta triada realitate sociala – stiinte sociale – drept. De asemenea, sunt interesante prezentarea diacronica a dreptului, precum si conexiunile religie-drept, morala-drept, stat-drept s.a., fiind dominanta legatura dintre drept si cultura care contribuie, in opinia lui Mihail Albici, la intronarea spiritului de legalitate.

Cartea intitulata „Despre drept ca fenomen complex al vietii sociale” este un omagiu adus dreptului si, in acelasi timp, un indemn convingator la cunoasterea dreptului si a gandirii juridice, pentru care autorul ei merita cu prisosinta pretuirea si felicitarile noastre.”