Drept financiar. Curs universitar | Cosmin Flavius Costaș, Mircea Ștefan Minea

Copyright by UJMAG.roEditorul: ”In Antichitate sau in Evul Mediu, activitatea financiara a statului era redusa ca amploare. Puteam vorbi despre un buget al statului si despre venituri ale bugetului doar in mod exceptional, atunci cand era nevoie de finantarea unei cruciade, a unei ceremonii de incoronare sau a unei sarbatori publice.

Odata cu aparitia si dezvoltarea statului modern, bugetul a devenit o constanta, iar autoritatile publice au inceput sa se preocupe de colectarea unor venituri indestulatoare si de gestionarea atenta a cheltuielilor publice. La inceputul mileniului al III-lea, in vremuri de criza economica, stabilitatea financiara, asigurata printr-o abordare prudenta a constructiei bugetare si printr-o procedura de sanctionare a deficitelor bugetare excesive, a devenit un obiect esential la nivelul Uniunii Europene.

In 2015, radiografiem dreptul financiar din patru perspective – finantele nationale, finantele locale, finantele asigurarilor sociale si finantele Uniunii Europene – pentru a obtine cea mai buna imagine a activitatii financiare contemporane.”