Drept procesual penal. Vol. I | Anca-Lelia Lorincz

Copyright by UJMAG.roEditorul: ”Lucrarea Drept procesual penal. Volumul I se adreseaza, in egala masura, studentilor din cadrul programului de studii universitare de licenta de la specializarile Drept si Ordine si siguranta publica din Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” Bucuresti, precum si studentilor altor facultati de stiinte juridice.

Intrucat actualul Cod de procedura penala, care a intrat in vigoare la 1 februarie 2014, aduce modificari substantiale in privinta tuturor institutiilor de drept procesual penal, cursul universitar de fata este actualizat, cuprinzand o prezentare a principalelor institutii de drept procesual penal care fac obiectul reglementarii noii legislatii procesual penale: Legea nr. 135/2010 (Codul de procedura penala) si Legea nr. 255/2013 (Legea pentru punerea in aplicare a Codului de procedura penala).

Structurat in conformitate cu prevederile Partii generale a actualului Cod de procedura penala, acest curs analizeaza principalele institutii de drept procesual penal cu aplicabilitate in intreaga desfasurare a procesului penal: principii, actiuni, participanti (inclusiv competenta organelor judiciare), probe, mijloace de proba si procedee probatorii, masuri procesuale, acte procesuale si procedurale comune. De asemenea, lucrarea face referire si la aspecte de practica judiciara (decizii ale Curtii Constitutionale, decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie in solutionarea unor recursuri in interesul legii, jurisprudenta CEDO), fiind elaborata prin luarea in considerare a celor mai recente acte normative care au adus modificari si completari Codului de procedura penala: O.U.G. nr. 3/2014 si O.U.G. nr. 82/2014.

In concluzie, autoarea isi doreste sa puna la dispozitia studentilor un curs universitar bine sistematizat si suficient de explicit, care sa se constituie intr-un instrument util atat pentru dobandirea de competente, cat si pentru pregatirea in vederea sustinerii examenelor de promovare de pe parcursul programului de studii si a examenului de licenta.”