Discriminarea în relațiile de muncă | Loredana-Manuela Muscalu

Discriminarea in relatiile de munca - MuscaluEditorul: ”Discriminarea in relatiile de munca  reprezinta o expunere completa a principiului nediscriminarii si al egalitatii de tratament, prin valorificarea legislatiei nationale, internationale si a Uniunii Europene, precum si a opiniilor doctrinare si jurisprudentiale formulate in materie.

Autoarea a reusit sa realizeze o riguroasa delimitare conceptuala si normativa intre notiuni precum discriminarea directa si indirecta, hartuirea sexuala si hartuirea morala la locul de munca – nereglementata expres in dreptul roman –, discriminarea multipla, victimizarea, dispozitia de a discrimina, instigarea la discriminare si discriminarea pozitiva. In relatiile de munca si de securitate sociala, principiul nediscriminarii ia la randul sau forma egalitatii de remunerare, egalitatii de tratament sau interzicerii discriminarii pe baza a diferite criterii arbitrare.

Structurata in sase capitole, Discriminarea in relatiile de munca analizeaza, in detaliu, conceptul de discriminare, evolutia acestuia, criteriile de discriminare, opiniile doctrinare si jurisprudentiale exprimate in legatura cu principiul nediscriminarii, regimul juridic sanctionator al faptelor de discriminare, precum si compensatiile banesti pe care le poate obtine victima faptei de discriminare. Intreaga prezentare este insotita de sinteze de jurisprudenta interna si europeana.

Discriminarea in relatiile de munca se adreseaza in primul rand practicienilor in drept si studentilor doritori sa aprofundeze acest segment al dreptului muncii, dar si, nu mai putin, oricarui angajat interesat in cursul raporturilor sale de munca sa cunoasca mijloacele de a-si apara unul dintre drepturile fundamentale. In acest sens, lucrarea contine si o anexa cu modele de cereri ce pot fi adresate Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si autoritatilor judecatoresti.”