Excepțiile procesuale în noul Cod de procedură civilă | Alexandru Suciu

Copyright by UJMAG.roProf. univ. dr. Ioan Les: ”Publicarea celei de-a doua editii a lucrarii Exceptiile procesuale in noul Cod de procedura civila confirma valoarea stiintifica si practica a acesteia, care de la inceput a reprezentat o investigatie aprofundata, utila si aproape exhaustiva a uneia dintre institutiile procedurale de ampla incidenta in procesul civil.

Actuala editie aduce o serie de noutati, autorul cercetand opiniile doctrinare aparute dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila. De asemenea, este analizata jurisprudenta de „pioneriat” in ceea ce priveste interpetarea si aplicarea institutiei exceptiilor procesuale din noul Cod de procedura civila de catre instantele judecatoresti.

Noua editie este bine-venita, intrucat ea cuprinde si modificarile intervenite ca urmare a noilor acte normative publicate dupa intrarea in vigoare a Codului, cum ar fi Legea nr. 138/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe, noua Ordonanta de urgenta nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, Legea nr. 2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, noua Lege a insolventei nr. 85/2014 etc.”

Prof. univ. dr. Viorel Mihai Ciobanu: ”Modul de abordare este original, exceptiile procesuale fiind tratate in raport cu exceptiile din dreptul material si cu finele de neprimire din dreptul procesual francez. Din aceasta perspectiva, se disting ca deosebit de utile analiza institutiilor de drept care, desi sunt denumite „exceptii” sau prezinta caracteristici ale exceptiilor, nu au totusi caracterul de exceptii procesuale, precum si corelatia dintre decaderea din dreptul civil material si decaderea din dreptul procesual.

Lucrarea Exceptiile procesuale in noul Cod de procedura civila imbraca un pronuntat caracter practic, cercetarea aspectelor teoretice fiind in stransa legatura cu solutiile din jurisprudenta. Autorul nu s-a multumit sa reproduca dispozitii legislative, opinii din doctrina si solutii jurisprudentiale, ci le-a examinat critic, aducand argumente proprii noi.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.