Editorul: ”De aproape un secol, sunt prezente in realitatea economico-sociala din Romania contractele colective de munca. De un deceniu si jumatate, au fost legal recunoscute ca posibile si necesare si acordurile colective, incheiate in cazul functionarilor publici.
Ca izvoare specifice dreptului muncii, contractele si acordurile colective de munca au, in stricta conexiune cu normele legale, o insemnatate certa pentru reglementarea raporturilor de munca si, in ultima instanta, pentru instaurarea pacii sociale. Negocierea colectiva, in urma modificarilor legislatiei muncii din anul 2011, a fost reconfigurata de legiuitor, astfel incat analiza contractelor si a acordurilor colective de munca apare ca un demers stiintific intru totul oportun, mai ales in conditiile in care acordurile colective de munca nu au beneficiat pana in acest moment de o abordare detaliata in doctrina de dreptul muncii.
In acest context, lucrarea de fata trateaza dialogul social si actorii implicati in acesta – organizatiile sindicale, cele patronale, statul –, determina mecanismele de functionare a negocierii colective in dreptul national, european si international si analizeaza in detaliu regimul juridic al contractelor colective de munca, al acordurilor colective si al acordurilor, conventiilor si intelegerilor prevazute de art. 153 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social.
Cartea se adreseaza in egala masura teoreticienilor si practicienilor dreptului muncii, precum si fiecarui angajat in mod inevitabil interesat sa cunoasca unul dintre izvoarele raporturilor sale de munca.”