Posesia | Ilie-Viorel Arsene

PosesiaEditorul: ”Cartea abordeaza tema posesiei in lumina noii reglementari civile si isi propune sa evidentieze si sa explice modificarile legislative in aceasta materie.

Lucrarea prezinta institutia posesiei din tripla perspectiva: legislativa, doctrinara si judiciara. Autorul indica solutiile pe care noul Cod civil le ofera problemelor si controverselor ivite in practica judiciara ori create in literatura de specialitate in jurul unor dispozitii neclare ale vechiului Cod civil. Unele dintre aceste solutii consacra interpretarile doctrinare ale vechilor dispozitii legislative, noul Cod civil pastrand conceptia Codului civil de la 1864, insa alte dispozitii instituie solutii noi ori revin la reglementari anterioare vechiului Cod civil. Este cazul institutiei uzucapiunii, care se intoarce la reglementarea din Decretul-lege nr. 115/1938, noul Cod civil instituind sistemul de carte funciara cu efect constitutiv de drepturi ca mod de dobandire a proprietatii prin prescriptie achizitiva.

„Posesia” reprezinta un studiu aprofundat ce se constituie intr-un instrument util pentru intelegerea problematicii acestei institutii atat de catre practicienii dreptului, cat si de catre studenti.”