Ordonanța de plată în noul Cod de procedură civilă. Practică judiciară comentată | Vasile Bozeșan, Claudiu Drăgușin

ordonanta de plata - bozesanAutorii:In pofida faptului ca noua procedura a ordonantei de plata, spre deosebire de vechile proceduri, beneficiaza de o reglementare coerenta, articulata si relativ bine corelata in ansamblul sau, practica judiciara creata de la intrarea sa in vigoare releva cazuistica modului de interpretare si aplicare a noilor dispozitii ale ordonantei de plata intr-un registru care nu exceleaza prin uniformitate.

Caracterul succint al reglementarii (12 articole) lasa deschis interpretului si impune, totodata, acestuia recursul la o corelare adecvata a textelor si la o completare necesara cu celelalte dispozitii ale Codului de procedura civila.

Noua procedura a ordonantei de plata nu doar perpetueaza si reactiveaza, intr-un context nou, aspecte problematizate inca sub vechile reglementari (cum ar fi inadmisibilitatea/netemeinicia, analiza fondului raportului juridic, probatoriul admisibil, caracterul contencios/necontencios/mixt al procedurii, apararile debitorului, autoritatea de lucru judecat a hotararilor pronuntate in aceasta procedura), dar, in mod firesc, avand in vedere caracterul de noutate al unor elemente, aduce cu sine noi provocari de interpretare prin raportare atat la specificitatea ordonantei de plata, dar, indeosebi, la imperativul respectarii stricte a drepturilor partilor.

Astfel, numeroase chestiuni – cum ar fi delimitarea sferei de aplicare a procedurii ordonantei de plata, cerintele legate de regularitatea cererii, exigentele procedurii de somare prealabila a debitorului, cele legate de maniera in care instanta trebuie sa gestioneze limitele probatoriului admisibil, precum si a celui care impune respingerea cererii creditorului, dreptul partilor de a formula cerere in anulare si motivele care permit exercitarea acestei cai de atac, felul hotararilor pronuntate si indeosebi posibilitatea de a fi supuse controlului judiciar, problema dobanzilor si penalitatilor, corelarea cu dispozitiile O.G. nr. 13/2011 si, respectiv, Legea nr. 72/2013 – au fost relevate si transate, uneori neunitar, in practica judiciara.

Lucrarea contine o prezentare a solutiilor jurisprudentiale, organizate structural in functie de diferitele aspecte ale procedurii, spetele fiind insotite de note si scurte comentarii ale autorilor prin care s-a dorit facilitarea demersului interpretativ, care ramane, finalmente, apanajul cititorului.”