Incertitudini și câteva efectivități | Valentin Constantin

1406705808BVSVK

Despre aceasta carte s-a scris si pe JURIDICE.ro: Despre ”Incertitudini și câteva efectivități” | Valentin Constantin.
Autorul: ”Majoritatea textelor din acest volum au aparut initial in Noua Revista a Drepturilor Omului, intre anii 2009 si 2014. Multumesc redactiei pentru permisiunea de a le retipari. 

Ideologia Noului Cod civil si Curtea Europeana a Drepturilor Omului si recentul ei calibru au fost la origine conferinte si au fost la randul lor publicate, primul in volumul colectiv Noile Coduri ale Romaniei, aparut in anul 2011, si secundul in volumul Mai este Curtea Europeana a Drepturilor Omului un mecanism judiciar eficient?, aparut in 2013, ambele la editura Universul Juridic. 

Toate aceste texte au fost modificate si amplificate. Unele au beneficiat de cate un aggiornamento impus de evolutiile din subsistemele juridice internationale. 

Cele doua texte care deschid prima parte a volumului fac parte din proiecte mai ample, pana in prezent neterminate. Am gasit potrivit sa le public in aceasta forma. 

In fine, textele Cine ar trebui sa reprezinte, totusi, Romania la Consiliul European? si Supermajoritatea si boicotul au fost scrise in vara anului 2012. Nu le am publicat in periodice pentru ca aparitia lor imediat dupa evenimente ar fi fost calificata ca suport pentru una dintre partile diferendului.

Anumite idei sau observatii se repeta. Contextele sant insa sensibil diferite, asa ca am considerat repetitiile tolerabile. 

Titlul acestui volum este titlul unui articol aparut in anul 2003 intr un numar al Revistei Romine de Drepturile Omului dedicat in intregime Constitutiei revizuite. Textul articolului nu a fost introdus in acest volum, am pastrat insa titlul. Mai multe subiecte din volum vin din „zona de penumbra” a dreptului, ca sa l parafrazez pe Herbert Hart. Sant incertitudini si nu sant putine. Iar efectivitatea este, asa cum se stie, alaturi de validitate, o conditie ontologica a normelor juridice. Este, din pacate, conditia plasata aproape intotdeauna in planul al doilea. Primul plan este dominat de nesfarsite discutii despre validitatea normelor si a actelor juridice. Insa atunci cand se instaleaza deceptia in legatura cu functionarea unui sistem juridic, inseamna ca avem probleme cu efectivitatea normelor, nu cu validitatea lor. Cat despre incertitudini, de regula, incertitudinile nu inconjoara validitatea normelor ci efectivitatea lor. ”