Editorul: ”Lucrarea de fata constituie o cercetare cuprinzatoare si aprofundata a doua noi institutii: renunțarea la aplicarea pedepsei și amanarea aplicarii pedepsei, astfel cum acestea sunt conturate de noul Cod penal, a carui recenta intrare in vigoare, ca element central al „pachetului reformei penale”, constituie un moment unic in viata oricarui jurist, ce prilejuiește aprinse dezbateri doctrinare și jurisprudențiale.
Din perspectiva actualitatii temelor abordate, principalii destinatari ai lucrarii sunt practicienii, care, in lipsa unor explicatii privind maniera in care functioneaza (sau ar trebui sa functioneze) textele de lege, atat din punct de vedere substanțial, cat și prin corelare cu textele noului Cod de procedura penala, trebuie sa depuna un efort sporit de asimilare.
Pe tot parcursul studiului sunt oferite explicatii pe marginea noilor instituții, insistandu-se in mod deosebit asupra prezentarii comparative a actualei, respectiv a vechii reglementari. Nu au fost excluse insa referirile la practica judiciara, astfel ca in cuprinsul analizei sunt presarate și comentate solutii jurisprudentiale recente ale instantelor nationale. Pe langa trimiterile de drept comparat la legislațiile ce au constituit sursa de inspirație a legiuitorului, sunt aduse in discutie aprecieri asupra oportunitatii reglementarii și aspecte considerate susceptibile de rezerve sau imbunatatiri.
Autorii spera ca acest demers constituie cel puțin o sursa de inspiratie pentru reflectiile si studiile viitoare, ce vor duce mai departe știinta dreptului.”