Prof. univ. dr. Ilie Pașcu: ”Lucrarea reprezinta o premiera in doctrina noastra penala, dovedindu-si pe deplin utilitatea si oportunitatea, intrucat in ultimul deceniu pluralitatea constituita de infractori saucriminalitatea organizata a cunoscut o evolutie, o perfectionare care a determinat, la nivel national si international, o modificare a legislatiei penale, pentru a se putea realiza un cadru juridic adecvat care sa permita combaterea eficienta a unui astfel de tip de infractionalitate si o cooperare internationala in acest domeniu.
Legiuitorul roman, in noul Cod penal, are ca obiectiv armonizarea dreptului nostru penal cu sistemele celorlalte state membre ale Uniunii Europene, ca o premisa a cooperarii judiciare in materie penala bazata pe recunoastere si incredere reciproca, procedand si in materia criminalitatii organizate la o reglementare corespunzatoare, limitandu-se in noul Cod penal la un singur text cadru de incriminare si la o varianta speciala care consta in fapta de a se asocia sau initia constituirea unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism, prevazuta in Legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului.
Elaborata prin punerea in lumina a particularitatilor existente in noul Cod penal si in legislatia penala anterioara, monografia poate prezenta interes atat pentru studenti si cadre universitare, cat si pentru practicieni (judecatori, procurori, avocati).”