Editorul: ”Cursul universitar „Drept internaţional public” continuă cu volumul II și examinează unele din principalele instituţii şi structuri instituţionale prin intermediul cărora se ordonează relaţiile din societatea internaţională contemporană, tratând subiecte precum soluţionarea paşnică a diferendelor, răspunderea internaţională a unui stat faţă de alt stat ori faţă de comunitatea internaţională în ansamblul său sau limitele recursului la forţă în dreptul internaţional contemporan.
Mai mult decât atât, lucrarea reprezintă un „mic ghid” pentru înţelegerea modului de constituire şi funcţionare a organizaţiilor internaţionale, ca entităţi distincte ale ordinii juridice internaţionale. Este prezentată, mai ales, Organizaţia Naţiunilor Unite în complexitatea sa. De asemenea, pentru a ilustra diversitatea celorlalte organizații internaționale interguvernamentale, care domină scena internațională contemporană, au fost selectate instituţiile specializate din sistemul Naţiunilor Unite și principalele trei Organizaţii Europene şi Euroatlantice.
Despre ediția a 2-a
În această a 2-a ediție, sunt prezentate o serie de abordări mai recente sau concepte noi precum: răspunderea de a proteja, noile generații de „sancțiuni inteligente”, progresele codificării instituției răspunderii organizațiilor internaționale, modalități de implicare a NATO în operațiuni de menținere a păcii.
Recomandare
Pentru o analiză completă a problematicii cu privire la dreptul internațional public recomandăm consultarea lucrării de față împreună cu Drept internațional public. Volumul I. Ediția 2.
Din cuprins
- examinarea principalelor instituţii şi structuri instituţionale prin intermediul cărora se ordonează relaţiile din societatea internaţională contemporană
- mijloacele de soluţionare paşnică a diferendelor conform dreptului internaţional contemporan
- condițiile răspunderii internaţionale a unui stat faţă de alt stat ori faţă de comunitatea internaţională în ansamblul său
- sistemul instituțiilor specializate ONU
- limitele recursului la forţă în dreptul internaţional contemporan
- constituirea și funcționarea organizaţiilor internaţionale
Puncte forte
- Lucrarea constituie un ghid pentru înţelegerea modului de constituire şi funcţionare a organizaţiilor internaţionale
- Prezentarea activității Organizației Națiunilor Unite de la constituirea sa până în prezent, dar și a instituţiilor specializate din sistemul ONU
- Prezentarea Consiliului Europei, OSCE și NATO
- Analiza unor concepte recente și controversate: răspunderea de a proteja, noile generații de „sancțiuni inteligente”, progresele codificării instituției răspunderii organizațiilor internaționale, modalități de implicare a NATO în operațiuni de menținere a păcii.
- Anexe pedagogice la sfârșitul fiecărui capitol cu sugestii de dezbateri si eseuri
- Referințe bibliografice specifice fiecărui capitol.”