Fișe de drept penal. Partea specială | Mihail Udroiu

 Editorul: ”Intrarea in vigoare a noului Cod penal atrage dupa sine necesitatea conceperii unui instrument util si facil in asimilarea si recapitularea rapida a materiei esentiale pentru examenele consacrate din domeniu, dar si pentru dobandirea rapida a cunostintelor esentiale cu privire la noul Cod. 

In acest context, fisele tematice se releva a fi instrumentul cel mai adecvat pentru asimilarea rapida atat a institutiilor noi introduse prin noul Cod penal, cat si a diferentelor fata de vechile institutii, astfel cum acestea au fost regandite prin noua codificare.

In cadrul fiselor tematice, prezentarea institutiilor de Drept penal – Partea speciala este realizata schematic, clar si concis, reusind sa reuneasca toate cunostintele teoretice si practice esentiale pentru orice examen. Fiecare infractiune este grefata pe cate o fisa cu aceeasi structura general valabila in intreaga carte, tocmai pentru ca cei care invata dupa aceasta sa-si creeze un tipar pe care sa-l urmareasca atunci cand vor trebui sa trateze oricare dintre cele 70 de infractiuni prezentate aici. 

In acest fel, devine mult mai usor si util pentru utilizatori sa-si insuseasca structura infractiunii si sa retina elementele care o particularizeaza. Acolo unde este cazul, sunt realizate schematic prezentari comparative ale unor infractiuni in scopul evidentierii si retinerii mai lesne a diferentelor dintre acestea.

In structurarea materiei a fost avut in vedere ansamblul subiectelor date in ultimii cinci ani la examenele de admitere in barou, definitivat in avocatura, admitere in INM si magistratura, de capacitate ale magistratilor si de licenta din principalele centre universitare, adaptate la conditiile noului Cod penal.

Structura si grafica acestei carti sunt inedite si au fost special concepute astfel incat sa asigure acoperirea intr-un timp scurt a materiei. Fiecare fisa contine o parte teoretica si o parte practica, ce ofera atat informatii teoretice tehnice si precise, cat si principalele solutii jurisprudentiale ale instantelor romane incepand cu anul 1969 pana in prezent, care isi pastreaza valabilitatea si dupa data intrarii in vigoare a noului Cod penal.

Astfel, lucrarea permite oricarui cititor (student, masterand, doctorand, practician la inceput de cariera sau cu experienta) sa inteleaga rapid si sa asimileze facil partea speciala a dreptului penal, astfel cum se prezinta aceasta in conditiile noului Cod.”