Noul Cod penal. Partea generală. Analize, explicații, comentarii | Florin Streteanu, Daniel Nițu

 Editorul: ”Din perspectiva partii generale a dreptului penal, noul Cod penal constituie cea mai importanta reforma in domeniu din ultimii 45 de ani. 

Pastrand institutii specifice legislatiei penale romane, care si-au dovedit functionalitatea practica, noul Cod penal surprinde prin reglementarile introduse pentru prima data in sistemul nostru, in incercarea de a acorda legislatia cu tendintele actuale din sistemele penale europene. Mentionam aici reglementarea infractiunii comisive prin omisiune, distinctia dintre cauzele justificative și cauzele de neimputabilitate sau noua conceptie asupra sistemului sanctionator in cazul pluralitatii de infractiuni. De asemenea, trebuie amintita optica diferita asupra sanctiunilor de drept penal, a individualizarii judiciare sau, mai evident, in cazul individualizarii executarii pedepselor, fiind introduse institutii moderne precum renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii acesteia. Nu in ultimul rand, regimul raspunderii penale a minorului a fost radical modificat. 

In consecinta ineditului pe care noul Cod penal, Partea generala, il aduce, prezenta lucrare isi dovedeste utilitatea. Viziunea autorilor – membri in Comisia de redactare a noului Cod penal sau a Comisiei care a elaborat Legea pentru punerea in aplicare a noului Cod penal – este atent valorificata in cuprinsul volumului, cu scopul de a oferi un instrument de lucru eficient in primul rand practicienilor, dar si studentilor de la facultatile de drept. 

Prezenta lucrare nu se doreste a fi doar un alt studiu doctrinar, ci are ca obiectiv declarat concentrarea pe aspectele de ordin practic. Sunt atent prezentate institutiile nou-introduse, fiind clarificat modul de functionare a acestora, respectiv identificate posibile carente in aplicarea lor practica, in raport de alte institutii specifice sistemului nostru. 

Nu in ultimul rand, printr-o abordare comparativa cu prevederile Codului penal din 1968, se vor face mentiunile necesare legate de institutiile modificate sau la care s-a renuntat, facilitand elementul de tranzitie inerent intrarii in vigoare a noii legislatii penale.”