Editorul: ”Procedura civila reprezinta una dintre cele mai importante garantii ale libertatilor individuale, iar eficienta justitiei depinde de rationalitatea si simplitatea regulilor pe care le promoveaza. In considerarea unei atare realitati, autorii Tratatului de drept procesual civil si-au propus sa realizeze o exegeza ampla si aprofundata a institutiilor consacrate in noul Cod de procedura civila.
Tratatul ofera cititorilor o analiza comparativa a solutiilor promovate de noua legislatie procesuala si a celor statuate in alte coduri, in special europene, dar si in raport cu reglementarile Codului anterior de procedura civila. Optiunile interpretative ale autorilor sunt adeseori novatoare, uneori chiar temerare, fara ca acestea sa faca abstractie de cele mai recente evolutii normative, doctrinare si jurisprudentiale in materie. O astfel de abordare este caracteristica oricarei activitati de investigare stiintifica. Poate de aceea azi, mai mult decat in secolele precedente, devin deosebit de actuale asertiunile marelui jurist si filozof german Rudolf von Ihering, potrivit caruia „in domeniul dreptului, ca pretutindeni altundeva, istoria nu se opreste niciodata”.
Intreaga lucrare este conceputa ca un instrument indispensabil in procesul de aplicare si interpretare practica a normelor prescrise de noul Cod de procedura civila. Tratatul de drept procesual civil se adreseaza insa nu doar magistratilor, avocatilor, consilierilor juridici, mediatorilor si executorilor judecatoresti, ci si celor interesati de resorturile doctrinare ale institutiilor analizate. Suntem incredintati ca lucrarea de fața isi va dovedi utilitatea si pentru studentii facultatilor de drept, pentru masteranzi si doctoranzi, pentru toti cei chemati sa slujeasca cu daruire, profesionalism si deplina impartialitate justitia romaneasca.”