Protecția juridică a drepturilor omului. Curs universitar | Corina Florența Popescu, Maria-Irina Grigore-Rădulescu

 Editorul: ”Problematica drepturilor omului ramane un inepuizabil subiect de dezbatere, dincolo de varietatea abordarilor doctrinare si de multitudinea reglementarilor legale adoptate la nivel national sau international. 
Corelatia dintre respectarea drepturilor omului si diversitatea culturala a fost subliniata permanent, conducand spre ideea ca globalizarea sa nu duca la omogenizare culturala, ci, dimpotriva, sa exploateze posibilitatile acesteia, astfel incat sa garanteze respectarea diversitatii culturale.
In acest context, au fost create, prin intermediul surselor specifice, sisteme de promovare si protectie juridica a drepturilor omului la nivel universal, in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite si in cadrul institutiilor specializate din sistemul Organizatiei Natiunilor Unite, precum si la nivel regional european, american, african. Totodata, pe cale conventionala, au fost instituite proceduri nejudiciare si judiciare de protectie si monitorizare a drepturilor omului, pe cele doua paliere de reglementare, respectiv international si regional.”