Editorul: ”Comunicarea, tema de constanta actualitate, conditioneaza in mod absolut calitatea relatiilor interumane. Este procesul ale carui auspicii de desfasurare influenteaza decisiv insasi conduita umana, indiferent de context, de etapa existentiala. Avand la baza interactiunea, deci lumea sociala, comunicarea se completeaza simbiotic cu domeniul sociologiei. Motivul pentru care studiul comunicarii s-a intersectat, nu o data, cu teoriile subiectivitatii umane rezida in aceea ca prin schimbul de mesaje se transmit sensuri diferite, in functie de cei implicati, dar si de contextele specifice.
Necesitatea reflectiei filosofice asupra comunicarii este data, printre altele, de nevoia de a identifica modalitatile cele mai adecvate prin care, cu ajutorul acestui proces specific uman, sa se poata ajunge la solutii, rezolvari ale diferitelor situatii generate de ceea ce se desemneaza, indeobste, prin sintagma „probleme de comunicare”.
Comunicarea presupune, asadar, abordarea relatiei dintre individ si societate, o relatie ce trebuie trecuta prin filtrul planului emotional, ca dimensiune centrala a vietii psihice a individului, care ii dicteaza, in cele din urma, maniera de comportament in cadrul social si juridic.”