Drept comercial român | Cristian Gheorghe

12643_6421_prd.jpg1_-211x300Editorul:“Lucrarea Drept comercial roman reprezinta rezultatul a circa zece ani de cercetare și predare in domeniul dreptului comercial. Evolutiile noi din domeniu ne-au determinat la o interpretare unitara proprie a domeniului comercial. Structura propusa este una noua, cu accentuarea institutiilor de drept comercial (societatea simpla, administrarea bunurilor altuia, fiducia, sistemul sanctionator) si a altor persoane de drept comercial (grupul de interes economic, societatea europeana etc.).

Materia insolventei este prezentata la zi, cu observarea modificarilor normative operate prin Codul insolventei care unifica reglementarile anterioare privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. Intrarea in vigoare a Noului Cod civil si asimilarea unei abordari bazata pe unitatea dreptului privat, cu observarea statului special al profesionistilor, a suscitat poziții doctrinare diferite, de la aruncarea in uitare a intregii constructii doctrinare a dreptului comercial clasic pana la minimizarea noutații reglementarii, dupa modelul doctrinei interbelice dominante aferente Codului civil italian.

Desfiintarea dihotomiei drept comercial – drept civil, care a ocupat o parte importanta din propedeutica comerciala, dar si din disputele cu traditie din doctrina aprofundata, parea a lasa un vid in stiinta dreptului si in programele scolare. La data redactarii acestui curs este insa format un curent dominant in doctrina: dreptul comercial continua sa existe.

Conformația exacta a noului drept comercial, ca subramura de drept privat, suscita insa reprezentari diferite, lucru tradus in percepția diferita a științei dreptului comercial. Dreptul comercial va supravietui in mod sigur prin subdiviziunile sale bine coagulate care s-au sustras codificarii unice: dreptul societatilor, al intreprinderilor in dificultate, al titlurilor de valoare, al instituțiilor de credit, al pieței de capital, al concurentei etc. Tocmai aceste centre de reglementare care amenintau unitatea dreptului comercial clasic ii asigura acum supravietuirea. Regruparea conceptuala in institutii precum intreprinderea, activitatea economica sau categoria profesionistilor asigura teorii de aproximare a unei realitati amorfe formate din toate domeniile speciale desprinse din dreptul comercial care nu au sucombat odata cu codificarea prezenta a dreptului privat. In plus, lucrarea cuprinde 31 de teme de dezbatere, 96 de subiecte de sinteza și 30 de grile in vederea pregatirii studenților pentru examenele de la sfarșit de semestru.”