Noul Cod de procedura civilă. Comentarii şi explicaţii | Liviu-Alexandru Viorel, Georgeana Viorel

12251_6104_prd.jpg(1)Andrei Săvescu: “Iată o întreprindere îndrăzneață încununată de succes! Autorii cărții Noul Cod de procedură civilă. Comentarii și explicații au făcut ceea ce orice avocat de litigii ar trebui să facă atunci când pregătește un dosar: să studieze tot ce s-a scris cu privire la articolele incidente și să formuleze aprecieri critice și de sinteză locală. Deși scumpă ca preț, cartea este, dintr-o anumită perspectivă, o rușine! Este de necrezut că autorii au publicat rezultatul studiului lor, ajutându-ne pe noi toți în munca noastră. Eu aș merge cu un pahar de vin bun la autor și cu o floare la autoare. Dacă o să vă fie utilă această carte, și sunt sigur că o să vă fie, (cel puțin) un gând bun pentru ei va fi binemeritat.

Editorul: “Noutatea pe care o aduce lucrarea constă atat în abordarea sistematică, eminamente practică, prin valorificarea practicii judiciare recente, nepublicată sau culeasă printr-o analiză proprie, prelucrată şi integrată în cuprinsul lucrării, cât şi prin prezentarea de soluţii mai puţin cunoscute în lucrările de drept existente, raportate la noile realităţi ale NCPC. Lucrarea îmbină însă noul şi vechiul, dar şi tezele diferitelor şcoli de drept într-o manieră imparţială, propunându-şi să ghideze cititorul să evadeze dintr-un labirint „mistic”, prin descifrarea unor norme criptice, incalcite, oferind, uneori, o orientare de ansamblu, iar, alteori, una detaliată.

Comentariul fiecărui articol examinat reprezintă o îmbinare a eforturilor conjugate ale autorilor – judecător, respectiv avocat – reflectând cele două faţete ale reprezentanţilor celor două profesii exponenţiale implicate în procesul civil şi care concura la înfăptuirea justiţiei.

Au fost evidenţiate elementele de noutate din noua orânduire procesual-civilă, soluţiile introduse prin Legea nr. 202/2010, care nu au mai fost preluate de NCPC, dar şi cele care au fost păstrate de NCPC, modificările aduse prin Legea nr. 76/2012, dar şi forma republicată a noului Cod.