Răspunderea penală a persoanei juridice. Jurisprudență rezumată și comentată | Andra-Roxana Ilie

 Prof. univ. dr. Valerian Cioclei: Lucrarea Răspunderea penală a persoanei juridice – Jurisprudenţă rezumată şi comentată prezintă în mod sintetic şi analizează cea mai mare parte din cele aproximativ 60 de hotărâri definitive pronunţate de instanţele judecătoreşti faţă de persoane juridice inculpate, în cauze pe care autoarea a reuşit să le identifice în practică, de la apariţia primei hotărâri de condamnare şi până în prezent.

Prin raportare la practica generală în domeniul penal, setul de hotărâri existente în materia răspunderii penale a persoanei juridice, cuprins în lucrarea pe care am plăcerea să o prefaţez, pare un pitic. Dar, preluând expresia oximoronică a lui Victor Hugo, într-un sens pozitiv, contrar celui folosit se pare de către scriitorul francez, putem afirma că avem de a face, în acest caz, cu un pitic uriaş. Risc o astfel de afirmaţie bazându-mă pe incontestabila valoare teoretică şi, mai ales, practică, a acestui set de hotărâri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, intuind impactul pe care aceste hotărâri de pionierat îl vor avea asupra viitorului jurisprudenţei în materie.

Pentru a continua pe linia unei construcţii paradoxale, trebuie să remarc faptul că lucrarea, deşi este destinată în primul rând practicienilor dreptului penal, se fundamentează pe o cunoaştere teoretică de excepţie. Demersul autoarei reprezintă un model de cercetare ştiinţifică realizată în mod programatic, perseverent şi coerent. Aprecierea are acoperire în faptul că această lucrare reprezintă o continuare în plan aplicativ a unei cercetări fundamentale încheiate printr-o primă lucrare publicată de aceeaşi autoare în anul 2011, la Editura C.H. Beck, Angajarea răspunderii penale a persoanei juridice.

În prefaţa la acea lucrare am opinat printre altele că: „Abundenţa normativă şi doctrinară manifestată în ultima vreme cu privire la tema aleasă de autoare se află în mare contrast cu practica judiciară în materie. În perioada de timp de când a devenit posibilă antrenarea răspunderii penale a persoanei juridice, cauzele în care parchetul şi instanţele de judecată au îndrăznit să aplice noile texte sunt destul de rare. Se poate spune că jurisprudenţa în acest domeniu se creează sub ochii noştri”.

Iată că, în numai doi ani de zile, jurisprudenţa „creată sub ochii noştri” a reuşit să devină un pitic uriaş, să reprezinte un set de hotărâri suficient de consistent şi elocvent pentru a merita o analiză inteligentă şi pertinentă, ca cea pe care Andra Ilie o face în lucrarea prezentă, lucrare pe care o recomand fără rezerve.”

Autorul: “Lucrarea este rezultatul unei cercetari desfasurate timp de mai bine de patru ani, inca de la aparitia primei hotarari de condamnare a persoanei juridice. Avand in vedere noutatea reglementarii in domeniul raspunderii penale a persoanei juridice si relativa saracie a surselor doctrinare, multa vreme organele judiciare penale s-au „ferit” de aceasta problema. Din acest motiv, jurisprudenta in domeniu a aparut cu greutate si este putin cunoscuta in randul juristilor. Am reusit totusi sa identific aproximativ 60 de hotarari definitive pronuntate de instantele judecatoresti fata de persoane juridice inculpate, cea mai mare parte dintre ele fiind rezumate si comentate in prezenta lucrare. Alte dosare, mult mai numeroase, sunt in prezent pe rolul instantelor de judecata si vor face obiectul unor cercetari ulterioare. 

Intrucat problemele ce fac obiectul unei cauze in care este implicata o persoana juridica in calitate de inculpat sunt extrem de variate si presupun referiri la multe institutii de drept penal si procesual penal, am grupat spetele in functie de problema cea mai relevanta pentru cauza respectiva, pastrand aproximativ aceeasi structura ca in precedenta lucrare dedicata subiectului de fata. Trimiterile la celelalte cauze care prezinta interes pentru fiecare problema sunt efectuate la inceputul fiecarei sectiuni, iar indexul de termeni este indispensabil in citirea lucrarii.”