Drept procesual civil | Gabriel Boroi, Mirela Stancu

Boroi-2015Autorii: „(…) formele sunt o necesitate permanenta a vietii sociale, iar reglementarea lor constituie o parte esentiala a oricarei legislatii. Ele sunt scoala ordinei si a disciplinei, zice Ihering. O buna procedura, intr-o tara, e un element de forta si de vitalitate, zice Tissier. Si oricine poate recunoaste, ca acolo unde justitia civila functioneaza bine, e intotdeauna mai putina represiune penala.”

 Convinsi de adevarul acestor cuvinte, cu care Profesorul Eugen Herovanu deschidea, in anul 1914, prefata Tratatului teoretic si practic de procedura civila, am inceput si noi in vara anului 2013 elaborarea lucrarii de fata, la cateva luni dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila.

 Initial, cartea a fost conceputa ca un curs dedicat exclusiv studentilor, masteranzilor si absolventilor care se pregatesc pentru examenele de admitere si definitivat in profesiile juridice, urmarind o analiza axata, in special, pe prezentarea teoretica a institutiilor procedurii civile, astfel cum au fost acestea configurate, respectiv reconfigurate prin noua reglementare.

 Desigur, chiar daca a implicat un efort pentru care s-a dovedit a fi necesar un interval de timp de peste un an si jumatate pentru elaborarea ei, lucrarea este perfectibila, insa ne exprimam speranta ca am reusit sa oferim destinatarilor acesteia un curs care, asa cum spunea acelasi profesor Eugen Herovanu, sa se ridice la inaltimea nazuintei din care s-a nascut.”