Editorul:“Paginile adunate in topul prefatat analizeaza o problema ce a suscitat un interes acut in ultima perioada: aspectul clauzelor abuzive in contractele de credit bancar.
Cunoasterea regimului aplicabil clauzelor abuzive, modul in care acestea sunt formulate de catre profesionisti, precum si modalitatea in care sunt ocrotite drepturile si interesele comerciantilor, aflati intr-o pozitie de inferioritate in raport de pozitia dominanta a institutiilor de credit prezinta o importanta deosebita, pe fondul unei cresteri expansive a relatiilor de creditare, intr-o perioada de relansare economica si de stabilitate comerciala, a fortiori intr-o vreme de fascinanta criza economica, financiara, institutionala.
Tematica abordata trateaza clauzele nepermise din contractele bancare, nici din perspectiva bunului simt, nici din perspectiva legii, atat din punctul de vedere al modului de formare al acestui tip de clauze, cat si din virtualitatea sanctionarii lor, prin apelarea la justitie.
Imbinand cercetarea stiintifica a clauzei abuzive, cu solutiile relevante din practica judiciara, lectura acestor pagini constituie un util instrument de lucru atat pentru cei chemati sa infaptuiasca justitia, cat si pentru cei care sunt lezati prin modul impus de redactare a contractelor de credit bancar.
Forta autoritara a puterii banului prin care se legitimeaza bancherul, pe de o parte raportata asupra nevoii existentiale a solicitantului de credit, face ca raportul egalitatii contractuale sa fie o himera. Ar fi necesara o cultura de umanism aplicat, fundamental biblica, pentru a atinge gramul de respect al creditorului datorat natural debitorului, fara de care primul n-ar exista, nici ca institutie, nici ca obraznica prosperitate! “