Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Explicații teoretice și perspective practice | Virgiliu Filip Cezar, Monica Mihaela Stan, Nicolae Constantin Costache, Ionela Alina Cotorogea, Liliana Iorgulescu

Editura: „Lucrarea reprezinta o analiza sistematica a dispozitiilor noii legi a pensiilor realizata din perspectiva practicianului, intregul colectiv de autori fiind format din judecatori cu experienta in materia asigurarilor sociale la Curtea de Apel Bucuresti.

Comentariile realizate cu privire la fiecare articol al Legii pensiilor coreleaza prevederile legale cu cele ale normelor de aplicare a legii, realizând totodata o comparatie cu dispozitiile legii anterioare si aducând, pe lânga explicatiile proprii ale autorilor, referiri la practica instantelor judecatoresti, la minutele de practica neunitara, jurisprudenta ICCJ, CCR, CEDO si CJUE, dar si la doctrina existenta in materia securitatii sociale.

Legea nr. 360/2023 introduce, in primul rând, o noua formula de calcul menita sa accentueze rolul contributivitatii si sa stimuleze stabilitatea in munca, insa noua lege a pensiilor aduce o suita de alte modificari si adaptari, multe dintre ele având o deosebita relevanta sociala prin numarul destinatarilor afectati, iar altele de detaliu sau de nuanta, pe care autorii le sesizeaza, le scot la suprafata si le explica cu un deosebit simt practic si rigoare a cercetarii juridice.

Structura lucrarii urmeaza succesiunea dispozitiilor actului normativ, insa realizeaza o corelare necesara a prevederilor relevante pentru fiecare problematica.

Fiecare articol al legii este urmat de comentariul autorilor, dupa care sunt redate distinct extrase de jurisprudenta relevanta acolo unde este cazul.

De asemenea, desi pe intreg parcursul materialului se regasesc trimiteri si explicatii cu referire la interpretarea coroborata a dispozitiilor legii si normelor de aplicare, pentru o mai buna accesibilitate a informatiilor a fost introdus la finalul lucrarii textul integral al normelor de aplicare, aprobate prin H.G. nr. 181/2024.

O lucrare consistenta, unica in felul ei prin complexitatea, caracterul sistematic si practic al analizelor realizate.

O lucrare necesara materiei dreptului asigurarilor sociale, fundamentala pentru orice practician care doreste sa aprofundeze problemele de drept pe care le pune noua lege a pensiilor, dar si pentru cei interesati de intelegerea bazei acestui domeniu al dreptului.

Publicul-tinta este constituit, in primul rând, din practicienii dreptului asigurarilor sociale, judecatori, avocati sau personal administrativ implicat in implementarea actului normativ.

De asemenea, prin caracterul sistematic si organizat al explicatiilor impletit cu rigoarea deosebita a cercetarii juridice, aceasta se adreseaza teoreticienilor si studentilor care studiaza domeniul dreptului securitatii sociale.

Nu in ultimul rând, lucrarea se adreseaza destinatarilor legii, pensionarilor preocupati de interpretarea si intelegerea modului de aplicare a dispozitiilor punctuale relevante pentru situatia lor, integrând nu putine referiri la necorelari, neclaritati si posibile elemente de neconstitutionalitate.

Realizata sub egida Institutului de Cercetari Juridice <<Acad. Andrei Radulescu>> al Academiei Române, <<Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Explicatii teoretice si perspective practice>> isi propune sa fie nu numai o lucrare de baza pentru practicienii si teoreticienii acestui domeniu, dar si un inceput pentru cercetarea juridica in materia asigurarilor sociale.”