Contencios constituțional. Ed. 3 | Tudorel Toader, Marieta Safta
Editura: „Lucrarea Contencios constitutional reprezinta editia a treia a cursului publicat in anul 2017 la Editura Hamangiu. Sub titlul de contencios constitutional, cu referire deopotriva la concepte inrudite precum justitie constitutionala sau jurisdictie constitutionala, autorii abordeaza institutiile si procedurile specifice prin care se realizeaza, lato sensu, controlul de constitutionalitate, garantarea suprematiei Constitutiei ca lege fundamentala a statului. Sunt prezentate, intr-o structurare tematica, elemente de teorie a Constitutiei, inceputurile, consolidarea institutionala a instantelor de jurisdictie constitutionala, dezvoltarea si realizarea controlului de constitutionalitate in Romania. Sunt analizate in acest cadru atributiile Curtii Constitutionale a Romaniei, procedura in fata Curtii, cu detalierea cauzelor de inadmisibilitate in justitia constitutionala, precum si actele Curtii Constitutionale a Romaniei si efectele acestora. Un spatiu consistent de analiza este afectat raporturilor dintre dreptul national, dreptul international si dreptul european in cadrul controlului de constitutionalitate in Romania, context in care sunt prezentate Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Curtea de Justitie a Uniunii Europene, rolul lor de instante cvasiconstitutionale si dialogul cu instantele nationale.
Prezenta editie a lucrarii Contencios constitutional cuprinde adaugiri si completari in mod corespunzator modificarilor legislative intervenite in domeniu, precum Legea nr. 361/2023 privind personalul Curtii Constitutionale. De asemenea, lucrarea este completata cu jurisprudenta recenta a Curtii Constitutionale a Romaniei si doctrina de referinta care dezvolta teme de actualitate, precum dezbaterile in jurul conceptului de identitate constitutionala.
Lucrarea este esentiala pentru intelegerea mecanismelor juridice care reglementeaza raporturile constitutionale si controlul de constitutionalitate, fiind un material didactic complet pentru cursurile universitare. Totodata, este un material pentru practicienii care lucreaza in domeniul dreptului public. Structura bine organizata si analiza comparativa o fac o resursa valoroasa pentru cei care studiaza evolutia institutiilor constitutionale si a jurisprudentei in Romania si in alte state.”