Nevoia de justiție în viața socială | Michaela Loredana Teodorescu

Prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, Universitatea din Craiova: „Prin conținutul și rezultatele cercetării întreprinse, lucrarea de față se integrează domeniului specific al sociologiei juridice sau sociologiei dreptului și reprezintă o contribuție remarcabilă la descifrarea nevoii de dreptate în societatea românească actuală. Dacă alte cercetări anterioare au examinat relațiile dintre normele și principiile juridice, pe de o parte, și cerințele de ansamblu ale societății, în fond abstracte, pe de altă parte, în cazul acestei lucrări, evident interdisciplinare, atenția este transferată asupra populației, explorată direct pe tema nevoilor și așteptărilor concrete în raport cu justiția din țara noastră. Comparativ cu alte lucrări pe aceeași temă, autoarea a extins cadrul tematic și a diversificat perspectivele de abordare, astfel încât putem evidenția cadrul istoric și filosofic, de asemenea cadrul juridic și cadrul sociologic de analiză a necesității justiției în viața socială a oamenilor, fiind convinsă de mesajul dictonului latin: <<Ubi societas, ibi jus!>>/<<Unde există societatea, acolo există și drept!>>, un adevăr demonstrat chiar de faptul că dreptul, istoria și filosofia s-au născut încă din antichitate, ca științe propriu-zise.

Așa cum se știe, dreptatea este nu doar o cerință vitală a conviețuirii pașnice a grupurilor de oameni, ci și una dintre valorile fundamentale ale umanității, care, alături de adevăr, libertate, frumos, fericire, datorie, responsabilitate ș.a., au ghidat viața și evoluția colectivităților de oameni. Desigur, unele s-au impus prin convingere ori persuasiune, iar altele prin constrângere și forță, dar toate au fost și sunt indispensabile pentru asigurarea ordinii sociale, prin reglementarea raporturilor dintre oameni, dintre ei și instituții, dar și pentru salvarea progresului condiției umane, a idealului și imperativului general de dezvoltare a ființelor înzestrate cu rațiune și conștiință de sine.

Instrucția teoretică în domeniul dreptului și experiența dobândită în cele peste două decenii de activitate în instituțiile de justiție din România a fost corelată și îmbinată armonios cu pregătirea sociologică acumulată în cadrul Școlii Doctorale de Sociologie, fapt care a fost în beneficiul valorii tehnoredactării lucrării, autoarea oferindu-ne motive temeinice de încredere și apreciere a demersului său exploratoriu.

Prin conținutul științific și forma elevată de redactare, prin cunoștințele sistematice și contribuțiile inedite la explorarea complexă a nevoii de justiție în viața socială, lucrarea este o lucrare de pionierat în sociologia românească actuală a dreptului.”