Procedura în camera preliminară | Cătălin Marin

Prof. univ. Gheorghiță Mateuț: „Aceasta monografie este fructul cercetarii efectuate de autor pe parcursul mai multor ani si al capacitatii acestuia de a asimila cunostinte teoretice si abilitati practice care au depasit pionieratul in domeniul dreptului. Obiectivul lucrarii este clarificat prin insasi tematica abordata: aceea de a livra o expunere aprofundata a unei institutii preluate dintr-un alt sistem juridic, in care sunt incadrate diverse tehnici probatorii de evaluare a fazei pregatitoare a procesului penal, in ipoteze inedite aflate in mâinile judecatorului de camera preliminara, in cadrul unei proceduri intermediare, special destinate acestui scop.

Faza de camera preliminara ocupa un loc primordial in ansamblul procesului penal. Importanta acestei faze procesuale este reliefata de autor din punct de vedere juridic, legislativ, jurisprudential si doctrinar, atât din perspectiva interesului public, al justitiei, cât si din aceea a partilor interesate. Lucrarea evidentiaza evolutia procesului penal contemporan, aflat la confluenta transformarilor care permit aditionarea noii proceduri la procesul penal traditional, facând ca centrul de greutate al acestuia sa se deplaseze dinspre aval spre amonte, iar dreptul la un proces echitabil sa fie garantat in toate elementele sale componente, ca un veritabil principiu fundamental, de ordine publica, protector al drepturilor apararii.

Aceasta lucrare surprinde intreaga evolutie a fazei de camera preliminara, care isi are originea sa in common law, prin prisma atât a sistemelor juridice existente, cât si a doctrinei, respectiv a jurisprudentei relevante. O atentie particulara este consacrata aspectelor controversate ale materiei si, nu in ultimul rând, analizei critice a chestiunilor infatisate in cuprinsul lucrarii. Din aceasta perspectiva, cercetarea problematicii nu se rezuma doar la o prezentare tehnica, ci se extinde si asupra valorilor, inclusiv asupra solutiilor legiuitorului orientate spre respectarea principiilor trasate de toti autorii implicati in procesul de legiferare.

Prin continutul si prin metoda folosita, lucrarea constituie un aport original si o reflexie asupra surselor variate, interne si internationale, care incadreaza institutia analizata. Mai mult, aceasta este inainte de toate un instrument de lucru destinat tuturor categoriilor de juristi interesati, facilitând intelegerea mai bine a materiei si punerea ei in opera, cu un titlu sau altul. Este vorba, in primul rând, de studentii aflati in procesul de invatare, care pot gasi in aceasta lucrare cunostintele necesare pentru a le permite sa acceseze notiunile de baza ale camerei preliminare si, in al doilea rând, de practicienii care pot beneficia de o cercetare si de o informare sintetica, dar totusi suficient de exhaustiva pentru a putea gasi raspunsuri la chestiunile cu care se confrunta.”