Biserica și Statul: perspective diacronice asupra unei relații polivalente | Răzvan Brudiu, Mihail K. Qaramah

Arhid. Răzvan Brudiu: ”Volumul de față însumează meditații asupra unor teme variate: aportul cultural și civilizațional al creștinismului în societate, raportul dintre imperium și sacerdotium în textele liturgice, legătura dintre canon și lege civilă în statul «creștin», sinergia dintre Biserică și stat în educație, credință vs. ideologie, secularizarea, raportul dintre teologie și drepturile omului, libertatea religioasă și rolul Statului în dialogul interreligios, relația dintre Biserică și curentul liber cugetător sau viața Bisericii în comunism.”

Asist. univ. dr. Mihail K. Qaramah: ”De fapt, proiectul nostru reprezintă o invitație la redescoperirea și dezvoltarea acestei teme de cercetare în mediul academic teologic. Relația dintre Biserică și stat, după cum ne anunță titlul acestui volum, este una polivalentă și într-o continuă schimbare, pentru că societatea se află, la rândul ei, într-o continuă schimbare.

De aceea, anumite provocări recente precum situația pandemică sau chiar conflictul geopolitic și militar actual ne relevă necesitatea de a regândi cooperarea dintre Biserică și stat sau raportul pe care Biserica ar trebui să-l aibă față de Stat și viceversa.

Sperăm ca acest volum să ne ofere posibilitatea unei dezbateri deschise și să ne ajute să privim problema relației dintre Biserică și stat din mai multe unghiuri, astfel încât să generăm soluții concrete ancorate în actualitate”