Protecția europeană a drepturilor omului. Ed. 6 | Bianca Selejan-Guțan

Editura: Protectia europeana a drepturilor omului (intalnita alteori sub titulatura extinsa Protectia internationala a drepturilor omului sau Dreptul international al drepturilor omului) constituie o disciplina de studiu inclusa in programele de licenta ale tuturor facultatilor de drept din Romania. Lucrarea de fata, Protectia europeana a drepturilor omului, reprezinta, asadar, un curs universitar adresat studentilor facultatilor de drept, alcatuit conform programei de studiu pentru aceasta materie.

Prima parte a cartii este dedicata aspectelor introductive privind protectia juridica a drepturilor omului la nivel universal, mai precis sistemului de protectie a drepturilor omului in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite.
Partea a II-a analizeaza institutiile, principiile si mecanismele care alcatuiesc sistemul european de protectie a drepturilor omului, avand ca puncte centrale Conventia europeana a drepturilor omului si Curtea Europeana a Drepturilor Omului, bine cunoscuta CEDO.
Partea a III-a (si cea mai consistenta parte a lucrarii) ofera o analiza detaliata a tuturor drepturilor garantate de Conventia europeana a drepturilor omului – incepand cu dreptul la viata, dreptul de a nu fi supus torturii si altor tratamente inumane sau degradante si pana la dreptul de proprietate, dreptul la educatie sau dreptul la alegeri libere si corecte.
Partea finala a cartii este dedicata celorlalte sisteme de protectie a drepturilor omului la nivel european – atat in cadrul Uniunii Europene, cat si in cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Avand in vedere bogata jurisprudenta a instantelor europene, indeosebi jurisprudenta CEDO, pe care autoarea o stapaneste temeinic, valorificand-o cu maiestrie – peste 400 de hotarari CEDO fiind prelucrate, rezumate si integrate in cadrul expunerii – nu ar fi lipsit de temei sa consideram acest curs ca fiind, de fapt, un autentic comentariu pe articole al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, cel putin pentru partea in care sunt analizate drepturile garantate de Conventie.

Intr-o prezentare succinta si bine structurata, aceasta carte ofera o radiografie destul de precisa si adusa la zi a intregului sistem european de protectie a drepturilor omului. O carte de acest fel este de un real ajutor nu doar pentru studenti, ci si pentru profesionistii dreptului (mai ales avocati si magistrati), dar si pentru publicul larg, adica pentru noi, toti cei care suntem beneficiarii finali ai drepturilor si libertatilor garantate prin instrumentele si mecanismele de protectie europene. Ca intotdeauna, primul pas catre protectia si apararea oricarui drept il reprezinta cunoasterea, intelegerea si revendicarea lui.”