Riscul și implicațiile lui în dreptul penal | Bianca-Codruța Popeți

Editura: „Contextul geopolitic actual a schimbat semnificativ discursurile globalizarii economice, culturale, politice si societare. Una dintre consecintele acestui proces de (re)aliniere la noile standarde este asumarea existentei unui risc constant in activitatea umana. Riscul devine o paradigma a societatii moderne, realitate care determina redefinirea standardelor bine cunoscute (de responsabilitate, siguranta, control, limitare a pericolelor si distribuire a consecintelor lor).

Interactiunea riscului cu dreptul penal a fost analizata doar izolat si fragmentat in literatura de specialitate, cu privire la cateva institutii, cum ar fi raportul de cauzalitate. Lucrarea Riscul si implicatiile lui in dreptul penal realizeaza, in schimb, o radiografie a dreptului penal general si special din perspectiva riscului, propunand noi definitii, reconceptualizand institutiile, identificand lacunele legislative actuale si lansand propuneri de lege ferenda care sa concilieze realitatea juridica penala cu cea faptica. 

Monografia Riscul si implicatiile lui in dreptul penal are un puternic caracter practic, utilitatea ei izvorand din faptul ca trateaza aspecte din viata cotidiana cum ar fi ingerarea de medicamente, practicarea sportului, urmarea unor proceduri medicale, raporturile sexuale, vaccinarea, traficul rutier, accidentele de munca etc. In lumina redimensionarii societatii actuale sub majoritatea aspectelor ei, se naste o provocare reala in stabilirea granitei dintre normalitatea riscului (care devine omniprezent) si dreptul penal. Misiunea cartii de fata este aceea de a analiza in ce masura influenta riscului in aceste tipuri de activitati, mai ales in situatia materializarii sale efective, ar trebui sau nu sa atraga incidenta dreptului penal.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.