30 de ani de INM, 30 de ani de Drept | Institutul Național al Magistraturii

Cristina Rotaru Radu: „Volumul 30 de ani de INM, 30 de ani de Drept este dedicat aniversarii a 30 de ani a Institutului National al Magistraturii si a fost conceput ca un semn peste timp despre activitatea Institutului, despre preocuparile formatorilor, despre oamenii care au slujit ca aceasta scoala de magistratura sa fie ceea ce este astazi.
La aceasta lucrare – care imi doresc sa fie prima dintr-o lunga serie – au fost invitati sa contribuie formatorii cu norma intreaga si formatorii de drept civil si de drept penal care au tinut de-a lungul vremii cursuri sau seminare la Institut. Dupa cum se poate observa, printre autori regasim nu doar judecatori sau procurori, ci si renumiti profesori, avocati si executori judecatoresti.

Tema aleasa – 30 de ani de INM, 30 de ani de Drept – propune ea insasi o retrospectiva a modului in care a evoluat dreptul in Romania in ultimii 30 de ani, realizata din unghiul subiectiv al autorilor, care au contribuit in calitate de practicieni la evolutia lui si care au rememorat, poate, cu nostalgie vremuri trecute. 
Proiectul nostru se adreseaza in primul rand auditorilor, ca o stafeta pe care le-o predam, o amintire despre trecut pe care sa o poarte cu ei in viitor si care sa le mentina vie credinta ca lucrurile merg in directia buna. Ne dorim ca ei sa inteleaga ca dreptul are, ca si istoria, o anumita ciclicitate, de aceea, o buna cunoastere a trecutului ajuta intotdeauna la gasirea unor solutii mai bune pentru viitor. Volumul se adreseaza insa, in egala masura, colegilor judecatori, procurori, avocati, executori, notari, practicieni in insolventa, pentru ca toate studiile incluse aici vorbesc, de fapt, despre preocuparile noastre de zi cu zi, despre framantarile si dilemele pe care le avem, despre modul in care am rezolvat mai bine sau mai rau o parte dintre ele. Nu in ultimul rand, lucrarea se adreseaza studentilor facultatilor de drept, care pot gasi idei sau puncte de pornire pentru viitoare lucrari de licenta sau master si pe care ii asteptam sa devina auditori ai Institutului.

In final, as dori sa multumesc autorilor nu doar pentru participarea la alcatuirea volumului 30 de ani de INM, 30 de ani de Drept, ci si pentru daruirea cu care au desfasurat activitatea la Institut, pentru contributia la consolidarea acestei institutii respectate si apreciate astazi, pentru ca au reprezentat modele pentru generatii de magistrati. Vreau sa precizez ca numele care apar in volum sunt doar o parte dintre cele de care se leaga istoria institutiei si carora le multumesc, deopotriva. Multumesc tuturor celor al caror nume nu apare mentionat undeva, dar care au sprijinit cu devotament acest proiect.”