Mediation in Penal Matters in Romania. Evaluation Study and Perspectives | Andrea Păroşanu, Ecaterina Balica, Ana Bălan

 Editor : “Lucrarea Mediation in Penal Matters in Romania reprezinta primul studiu criminologic din Romania care abordeaza problematica medierii in domeniul penal, dupa intrarea in vigoare a legislatiei privind medierea.

In prima parte, autoarele analizeaza legislatia privind medierea si directiile de dezvoltare a practicilor de mediere conturate pe baza strategiilor initiate de catre Consiliul de Mediere.

Particularitatea acestei carti este insa data de investigatiile sociologice prezentate in partea a doua a lucrarii. Sondajele realizate la nivelul procurorilor si judecatorilor au permis identificarea opiniei si atitudinilor acestor categorii profesionale asupra posibilitatii solutionarii conflictelor prin intermediul medierii, dar si a unor factori care au determinat evolutia lenta a aplicarii medierii in domeniul penal.

Studiul exploratoriu realizat la nivelul organizatiilor de mediere a permis evidentierea unor practici concrete si a unor dificultati intalnite pe parcursul activitatii de catre mediatori care au avut posibilitatea sa experimenteze solutionarea conflictelor penale.

Cartea ofera informatiile necesare pentru stabilirea viitoarelor directii de interventie menite sa permita accelerarea procesului de implementare a medierii in cadrul sistemului penal.”