Tranzacțiile de valori mobiliare | Septimiu Panainte

Editura: Tranzactiile de valori mobiliare reprezinta teza de doctorat a autorului (apreciata cu distinctia MAGNA CUM LAUDE) si este elaborata pe baza cadrului legislativ in vigoare la data sustinerii sale (17.07.2008). Publicarea lucrarii, in anul 2022, in forma de la data sustinerii publice, se realizeaza, in principal, in scopul indeplinirii criteriului C1 „Performanta de fond” prevazut in Ordinul nr. 6129/2016 al Ministrului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice – teza de doctorat publicata la o editura cu prestigiu recunoscut in domeniul stiintelor juridice.

Cu toate ca legislatia ce reglementeaza piata de capital si activitatile bursiere a suferit, intre timp, numeroase schimbari, aceasta carte poate reprezenta in continuare o sursa valoroasa de informatii pentru persoanele interesate de tranzactiile cu valori mobiliare, gratie documentarii temeinice si analizei aprofundate pe care autorul o realizeaza principalelor institutii ce alcatuiesc arhitectura juridica a unui domeniu ultra-specializat si (poate, tocmai de aceea) inca prea putin abordat in literatura romana de specialitate.

Prima parte a cartii ofera o prezentare generala a pietei de capital si a principalelor valori mobiliare tranzactionate pe pietele bursiere, respectiv, titlurile de capital (actiunile, drepturile de preferinta si warrant-ele, titlurile de participare si certificatele de depozit), titlurile de credit (obligatiunile ipotecare, titlurile de stat si obligatiunile municipale, euro-obligatiunile) si derivatele financiare.
In partea a doua este analizat in detaliu regimul juridic al tranzactiilor de valori mobiliare si alte instrumente financiare, mai intai cadrul institutional si participantii la piata de capital, apoi ofertele publice de valori mobiliare si mecanismul propriu-zis al tranzactiilor, ultimele doua capitole fiind dedicate abuzului de piata, respectiv, operatiunilor transfrontaliere.”