Violența împotriva animalelor. Dispozițiile art. 25 din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor comentate și adnotate. Practică judiciară recentă | Teodor Manea, Dragoș Lucian Ivan

Editorul: ”Prezenta lucrare a avut ca punct de plecare o dubla frustrare, prima, juridica, fata de modalitatea de reglementare a infractiunilor prevazute la art. 25 din Legea nr. 205/2004 privind protectia animalelor, iar cea de-a doua, emotionala, generata de lipsa totala de conexiune intre realitatile practice in materia violentei impotriva animalelor si atitudinea legiuitorului care a prevazut sanctiuni in limite mult prea reduse, ceea ce, evident, conduce la aplicarea unor pedepse derizorii pentru autorii unor atrocitati greu de acceptat.

Lucrarea Violenta impotriva animalelor este structurata in doua parti principale. Primul titlu urmareste sa prezinte aspectele esentiale privind interpretarea si aplicarea articolului 25 din Legea nr. 205/2004, analizand cadrul legislativ national si prevederile din legislatiile altor state in materie, relevand, totodata, principalele orientari doctrinare in privinta elementelor constitutive ale faptei de violenta. Titlul al doilea cuprinde o selectie a practicii judiciare relevante privind infractiunile reglementate de art. 25 din Legea nr. 205/2004, care demonstreaza complexitatea problemelor de drept ce sunt conexe acestor fapte, de la retinerea in concurs a unor infractiuni prevazute de Codul penal, pana la posibilitatea exercitarii actiunii civile in cazul uciderii sau ranirii animalelor.

Intregul demers este dublu util. Lucrarea trebuie folosita de practicieni atunci cand se confrunta cu astfel de situatii, in special in opera de incadrare juridica a faptelor. In acelasi timp, lucrarea se adreseaza publicului larg si reprezinta o oglinda a modalitatii in care animalele sunt privite si tratate la nivel social. Finalul analizei dezvaluie o imagine cutremuratoare, care arata insa importanta tragerii la raspundere a autorilor acestor infractiuni.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.