Codul de procedură fiscală. Comentariu pe articole | Tanți Anghel

Editorul: Codul de procedură fiscală sau Legea generala de administrare fiscala reprezinta actul normativ de baza pentru aplicarea, in relatia cu contribuabilii, a tuturor normelor de drept fiscal substantial. Aceasta reglementare stabileste cadrul unitar pentru procedura de impozitare, aplicabil tuturor categoriilor de impozite si taxe, facilitand astfel activitatea practica de recuperare a acestora, deoarece aproape toate prevederile procedurale ce trebuie avute in vedere reies dintr-o singura lege. Avand ca obiect de reglementare raportul juridic procedural dintre stat si contribuabil, Codul de procedură fiscală stabileste drepturile si obligatiile pentru cele doua parti ale raportului, fapt de natura a reprezenta o garantie a aplicarii principiilor constitutionale in domeniul impozitarii. Se poate spune, deci, ca dreptul procedural fiscal aplica dreptul constitutional in domeniul impozitarii.

Insa o buna aplicare a Codului de procedură fiscală presupune o buna intelegere a intregului fenomen, ca ansamblu. Iar la intelegerea ansamblului nu se poate ajunge decat printr-o buna intelegere a tuturor elementelor componente, a termenilor si a notiunilor de baza, a definitiilor, a principiilor si a modurilor in care toate acestea se conjuga, astfel incat ca rezultatul sa fie unul just si echitabil atat pentru cetatean, cat si pentru societate.

Ce veti regasi in aceasta carte?
•    explicatii in legatura cu vointa legiuitorului, asa cum ea a fost exprimata prin cuvintele sale/prin limbajul folosit. Doamna Tanti Anghel prezinta intelesuri ale normelor si ale cuvintelor avand ca sursa participantul la facerea Codului (atat a celui vechi, cat si a celui nou), mai ales acolo unde a apreciat ca cele scrise de legiuitor nu au reusit sa exprime suficient de limpede vointa sa;
•    considerente teoretice legate de unele institutii fundamentale de drept fiscal, intre care le mentionam in mod special pe cele referitoare la etapele din viata creantei fiscale: nasterea, stabilirea si intocmirea titlului de creanta, opozabilitatea si exigibilitatea;
•    aspecte practice, asa cum au fost ele intalnite de autoare in decursul celor mai mult de 15 ani de aplicare a Codului, punctand, atunci cand a fost cazul, situatii de rele practici si conduite neconforme, mai ales din partea organelor fiscale care, de multe ori, din motive numai de ele stiute, prefera sa deturneze prerogativele de putere fiscala, sacrificand drepturile contribuabililor;
•    jurisprudenta relevanta, in care judecatorii, dezvoltand institutii si principii de drept fiscal, contribuie la dezvoltarea stiintei fiscale, iar in cazul nostru, a stiintei procedurii fiscale;
•    nu in cele din urma, sunt semnalate aspectele ce se impun a fi corectate in textul Codului, acestea fiind concretizate in numeroasele  propuneri de lege ferenda.”

Autorul:Prin comentariile mele m-am straduit, in primul rand, sa transmit informatii utile participantilor la procesul de impunere, fiind vizati, cu prioritatea cuvenita, contribuabilii si organele fiscale.
Deopotriva insa, acest comentariu se adreseaza si celor care doresc sa cunoasca, sa studieze si sa inteleaga procedura fiscala. Si sper ca aceasta carte sa-i ajute sa devina buni specialisti in domeniu.
Nu in cele din urma, m-am adresat si celor care s-au implicat sau care doresc sa abordeze procedura fiscala din perspectiva stiintifica, lansand provocari la care, trebuie sa spun, astept si raspunsuri.
Procedura fiscala este o zona in care mai sunt inca multe lucruri de spus si sper sa le putem spune impreuna, noi toti cei care ne desfasuram activitatea in acest frumos domeniu, indiferent de care parte a baricadei ne situam in profesiile noastre de zi cu zi.”