Rolul trecutului asupra prezentului. SUA, România și alegerile | Simona M. Vrăbiescu Kleckner

Autoarea în Cuvântul înainte al volumului, citat de Editorul: Nu putem reface istoria, dar este util să amintim aspectele trecutului pentru a înțelege și a interpreta prezentul, mai ales ținând seama că în 2020 americanii aleg membrii Congresului și președintele, iar în România, se organizează scrutine locale şi parlamentare.

Scopul acestei cărți este de a scoate în evidență importanța hotărârilor politice trecute, luate la un moment dat în vederea rezolvării unei situații dificile din perspectivă imediată, dar care au evoluat cu timpul în împrejurări grave pentru milioane de oameni. În speță, mă refer la urmările celui de Al Doilea Război Mondial, pe care le resimțim până astăzi, în 2020. Observațiile mele vizează istoria americană recentă și influența avută asupra celei românești (Simona M. Vrăbiescu Kleckner – Palm Beach-Florida, 25 august 2020).”

JURIDICE.ro: ”Studiul-eseu „Rolul trecutului asupra prezentului: SUA, România şi alegerile”, ce a văzut recent lumina tiparului la prestigioasa Editură „Curtea Veche Publishing”, am fost onoraţi de a fi fost publicat de Doamna Simona M. Vrăbiescu Kleckner pe site-ul nostru într-o primă ediţie (într-un foileton cuprinzând 7 episoade), în perioada 17 iunie – 20 august 2020, sub titlul general „SUA, România şi alegerile – trecut şi prezent“.

Reprezintă a doua parte a unei fascinante şi curajoase trilogii dedicate de distinsa autoare sistemului politic american, ale cărei părţi, iniţială, intitulată generic „Evoluţia mişcării de stânga în SUA şi Donald Trump”, şi a treia, cu titlul „America la Răscruce”, au fost, de asemenea, publicate de JURIDICE, în perioada 30 iulie – 15 octombrie 2019 (într-un serial de 12 episoade) şi, respectiv, la 9 octombrie 2020.

Lectura noii apariţii editoriale a Simonei Vrăbiescu Kleckner, asemenea celei a tuturor cărţilor şi articolelor acesteia, reprezintă un adevărat privilegiu pentru cititori, paginile volumului fiind izvorâte din propriile sale experienţe şi avataruri de viaţă prin care autoarea a traversat exemplar, ca martor activ implicat, aproape un secol de istorie a României, ţara sa natală, şi a Americii, ţara sa de adopţiune, cărora le-a fost şi le-a rămas de-a pururi devotată.

Cu toate că s-a confruntat cu numeroase nedreptăţi şi persecuţii politice, sociale şi judiciare în patria sa căzută pradă cizmei sovietice, pătimind într-un mod crunt alături de cei dragi de pe urma totalitarismului comunist şi a universului său concentraţionar, iar ulterior, a reuşit să aibă o carieră binemeritată şi prodigioasă în biblioteconomia juridică şi dreptul internaţional, în SUA şi la ONU, această minunată şi inegalabilă Doamnă s-a dedicat din tot sufletul, cu toată puterea sa fizică şi intelectuală, dar mai ales cu infinită iubire, cauzei democraţiei în ambele ţări.

În slujba României, Simona Vrăbiescu Kleckner a depus o muncă susţinută şi lăudabilă, cu eforturi, sacrificii şi mai ales riscuri, încă din tinereţea sa petrecută în Regat, în anii tulburi de studenţie la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, absolvită în anul 1949, iar mai apoi din primii ani ai exilului său, început în 1965. În primul deceniu postdecembrist a avut o activitate meritorie atât în fruntea ACORD – organizaţie a diasporei noastre din America dedicată promovării şi susţinerii, inclusiv prin lobby, a intereselor noastre naţionale şi euro-atlantice, cât şi, ulterior, în calitate de Consilier pro bono al Preşedintelui Emil Constantinescu.

Cititorii cărţii se vor bucura de un nou regal publicistic al apreciatei autoare, descoperind o radiografie minuţioasă şi de substanţă, făcută, cu un elan mereu tânăr, de un fin şi lucid observator, politicii interne şi externe a SUA, sistemului electoral american, evoluţiei istorice a acestora precum şi unor aspecte ale vieţii politice din ţara noastră, dar şi perspectivelor, unele dintre ele legate organic, ce se deschid SUA şi României în acest pandemic şi electoral an 2020.”