Dreptul românesc la 100 de ani de la Marea Unire | Paul Pop, Radu Rizoiu (coord.)

Editorul: “Din dorinta de a omagia si juridic un deziderat national secular – Marea Unire, Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti a organizat o conferinta la care au participat cadre didactice si cercetatori din toate centrele universitare care au fost la 1918 parte din teritoriul Romaniei Mari: Bucuresti, Craiova, Timisoara, Cluj, Sibiu, Iasi, Chisinau si Cernauti. Evenimentul nu s-a dorit a fi unul revendicativ, ci pur si simplu o analiza lucida a modului in care anumite institutii au evoluat de-a lungul unui veac, pastrandu-si traditiile, si prin raportare la evenimentele istorice pe care fiecare regiune le-a parcurs.

Lucrarile Conferintei s-au orientat pe identificarea acelor linii de forta care au aparut de-a lungul timpului in toate reglementarile succesive si de a vedea in ce masura experientele nationale justifica o anumita solutie ca fiind mai bine adaptata unui anumit context socio-economic.

Prezentul volum reuneste mare parte din materialele care au stat la baza prezentarilor din cadrul Conferintei. Ele trateaza subiecte extrem de variate, din toate zonele dreptului, si prezinta diferite puncte de vedere cu privire la modul in care dreptul a evoluat in aceasta perioada de timp. Contributiile din acest volum se pot constitui ca o „fotografie de familie” a stiintei juridice de limba romana din Anul Centenarului. Astfel, volumul Dreptul romanesc la 100 de ani de la Marea Unire se dezvaluie a fi, macar partial, o ciorna de istorie, desprinsa din secolul ce a urmat Marii Uniri, care este, cu siguranta, necesara pentru temelia unei educatii juridice si istorice solide.”